Overzicht met categorieën

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Door je inkomsten en uitgaven in te delen in categorieën krijg je een goed verzicht over je financiën.

Waarvoor gebruik je categorieën?

Met categorieën kan je de (inkomsten en uitgaven) transacties in je administratie structureren zodat precies weet wat er gebeurd met je financiën. Voorbeelden hiervan zijn:

  • hoeveel heb je elke maand uitgegeven aan de dagelijkse boodschappen in de supermarkt?
  • hoeveel salaris en rente inkomsten heb je dit jaar ontvangen?

Indien je al je transacties hebt ingedeeld in categorieën krijg je een perfect inzicht in al je uitgaven gewoontes. Dit helpt je dan weer goed om budgetten op te zetten of bijvoorbeeld bepaalde uitgaven posten te declareren bij de belastingdienst.

Je categorieën wijzigen

Voor elke nieuwe gebruiker maakt Pfinking een lijst met standaard categorieën die, desgewenst, volledig op maat is aan te passen. De categorieën in Pfinking kan je bekijken door de bankrekening module > Categorieën.

De standaard categorie lijst die wordt getoond bestaat uit hoofd categorieën en subcategorieën. Een subcategorie valt altijd onder een hoofd categorie en geeft je meer flexibiliteit.

Voorbeeld

Onder de hoofd categorie Voorzieningen zijn de subcategorieën: Gas, elektriciteit en water, Internet, Telefoon en Televisie/Radio geplaatst.

Dit geeft je nu de mogelijkheid de uitgaven totaal op voorzieningen te volgen maar ook desgewenst op meer detail bijvoorbeeld voor internet.

Alle categorieën in de categorie lijst kan je verplaatsen, hernoemen, samenvoegen of verwijderen. Daarnaast is het mogelijk nieuwe hoofd of subcategorieën toe te voegen. Al deze mogelijkheden kan je uitvoeren door met je muis boven een categorie te gaan staan en het categorie menu panel aan te klikken.

Inkomsten en uitgaven categorieën beheren

Indien je op het percentage icon rechtsboven in het categorie beheer panel klikt wordt per categorie aangegeven hoeveel procent van je transacties zijn ingedeeld in die categorie. Daarmee heb je direct inzicht welke categorieën je in het geheel niet gebruikt en mogelijk zelfs wilt verwijderen om je categorieën wat overzichtelijker te houden.

Wanneer je een categorie verwijderd worden alle transacties die waren ingedeeld in deze categorie worden omgezet naar de standaard categorie: Overig.

Tip
Het verplaatsen van een categorie (een hoofd of subcategorie wijzigen zodat deze een subcategorie onder een andere categorie wordt) kan je doen via het categorie menu panel of door eenvoudig de categorie met je muis te verslepen naar de nieuwe categorie.
Tip
Het is belangrijk dat je categorieën consistent gebruikt. Indien je bijvoorbeeld bepaalde uitgaven voor internet in bepaalde gevallen indeelt in de categorie voorzieningen en in andere gevallen in de categorie Voorzieningen:Internet komen deze ongewenst terug op verschillende rapportage onderdelen. Met de transacties indelen kan je dit soort gevallen eenvoudig opsporen en rechtzetten.
Detail
In Pfinking kan je een groot aantal sub, sub-sub, sub-sub-sub... categorieën aanmaken. Maar tot op drie niveaus diep is in de meeste gevallen praktisch genoeg.

Categorie groepen.... categorie groepen?

Elke categorie in Pfinking valt in een globale categorie groep. Met behulp van categorie groepen kan je een sneller overzicht krijgen over je inkomsten en uitgaven zonder alle details direct te zien. Dit is met name handig bij budgetteren op hoofdlijnen.

De standaard categorie groep is overig. Standaard zal Pfinking de categorieën indelen in de categorie groepen:

  • Verplichte uitgaven
  • Vrijwillige uitgaven
  • Sparen
  • Overig

Alle categorie groepen zijn aan te passen of te verwijderen met uitzondering van de categorie groep overig. Kijk bij het Pfinking onderdeel budgetteren voor concrete voorbeelden voor het werken met categorie groepen.